Gelato’t Sulle kelle peale!

Itaalia-elamuste hulka kuulab paljudel gelato – ahvatlevalt külm, siidiselt paitav ja maitseküllane jäätis. Sajad sordid ja pikk traditsioon on Itaaliast tõelise gelato-paradiisi teinud ja õigusega.  Väidetavalt tõi Marco Polo jäise maiuse saladused saapamaale oma Hiina-reisilt juba 1295 aastal ning sestpeale on  Itaalias seda söödud.  Gelato nimi tulenebki ladinakeelsest sõnast “külmunud”.

Itaalia gelato ja jäätise vahele võrdusmärki panna ei saa, sest traditsiooniliselt on gelato tihedam ja vähem vahustatud kui jäätis. Kui tööstuslikus jäätisest on kuni pool puhas õhk, siis gelato’s umbes 20-30% ning seetõttu on gelato külluslik ja täidlasema maitsega. Gelato pole ka nii rammus kui jäätis. Näiteks ameeriklaste jäätis on 15-25% rasvasisaldusega, itaallaste gelato rasvasisaldus aga vaid 4-9%. Kolmandaks, gelato serveerimistemperatuur peab olema kõrgem kui jäätisel- see võimendab kreemist ja siidjat tekstuuri ning täiuslikku maitset.

See kõik on sissejuhatuseks faktile, et lõpuks ometi jõudis Kopli talukööki üks tubli ja tõhus masin otse Itaaliast ning saan oma gelato-vaimustust praktikas teistega jagada. Mitut-setut sorti retsepte on juba katsetatud ja aina paremaks läheb. Klassikaline vanilje ja tumeda šokolaadi, rabarberi ja marjatäidisega gelato, sekka ka marjane sorbet – jäistel ahvatlustel pole piire!

Kopli taluköögis valmistatud gelato‘t saavad külalised sel suvel kindlasti keele peale. Näiteks 13. juunil, mil avame selle hooaja esimese ühepäevaresto. Kõige operatiivsemat infot leiab FB/Kopli taluköök